Chowder kukurydziany na mleku

Chowder kukurydziany

print

Chowder kukurydziany

czyli sycąca zupa o słodkiej nucie

Chowder to znakomita, gęsta zupa, która doskonale spełnia rolę „comfort food”. Pierwszy chowder, jaki kiedykolwiek jadłam to był „clam chowder” w Bostonie i od pierwszej łyżki byłam nim zachwycona. Była zima, a te na wschodnim wybrzeżu USA potrafią być bardzo nieprzyjemne, rybny chowder okazał się znakomitym antidotum na przeszywający wicher i dojmujące zimno.

Chowder kukurydziany jest inny – słodki, lżejszy, a ten według poniższego przepisu, także nieco mniej gęsty niż amerykański klasyk. Powiecie, że to zupa zimowa? Nie tylko, doskonale nadaje się na letni obiad, po którym nie trzeba już podawać drugiego dania:)

Chowder kukurydziany na mleku
Chowder kukurydziany na mleku

Przygotujcie składniki:

  • 2 kolby świeżej kukurydzy (lub 300 g kukurydzy z puszki lub mrożonej)
  • 1 duży ziemniak
  • 800 ml mleka 2%
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • 1 cebula
  • kilka gałązek świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
  • duża garść świeżej natki pietruszki
  • sól

Na początku dobrze jest przygotować kukurydzę i ziemniaki. Będziemy je wrzucać do zupy nieco później, ale wygodnie jest mieć je już gotowe. Ziemniaka obieramy i kroimy w drobną kostkę, jak to do zupy. Kukurydzę obieramy z liści i ścinamy ziarna ostym nożem do miseczki. Teraz już możemy obrać i posiekać cebulę w drobną kostkę.

W średniej wielkości garnku rozgrzewamy masło i wysypujemy na nie pokrojoną cebulę, podsmażamy do zeszklenia. Obrywamy listki tymianku i dodajemy do garnka a następnie wsypujemy łyżkę mąki i podsmażamy dosłownie minutę. Czas wlać mleko do garnka i od razu wrzucamy ziemniaka i ziarna kukurydzy. Gotujemy całość na niedużym ogniu 25-30 minut. Zupa będzie dość słodka, bo i mleko i kukurydza dają fajny słodki posmak, ale polecam posolić ją lekko do smaku.

Połowę objętości zupy przelewamy do wysokiego naczynia i blendujemy ją na gładką, kremową masę po czym dolewamy do pozostałej części zupy. Tak przygotowaną zupę nalewamy do talerzy.

Teraz pozostaje tylko posiekać umytą natkę pietruszki i obficie posypać nasz chowder kukurydziany. Wspaniały, prawda?

Chowder kukurydziany na mleku
Chowder kukurydziany na mleku

Smakował Ci nasz chowder kukurydziany? Zup u nas dostatek! Spróbuj tych: Zupy – pyszne i proste