Tarta z rabarbarem, budyniem i kruszonką

Tarta z rabarbarem

print

Tarta z rabarbarem, budyniem i kruszonką

bardzo smaczne, pachnące latem kruche ciasto

Ciasto z rabarbarem chodziło za nami już od początku wiosny, czyli całkiem długo. Obie uwielbiamy rabarbar za jego kwaskowy smak i piękny kolor. Niestety, ostatnio rabarbar nawet kupowany jako różowy, po rozkrojeniu okazuje się zielony. I tak, zanim znalazłyśmy ten o właściwym, głęboko-różowym kolorze, nastało lato:) Wiadomo było, że rabarbar doskonale nadaje się na tartę, tym razem jednak dodałam jeszcze budyń wylewany na owoce i posypywany kruszonką. Ciasto jest świetne, lekkie i kruche.

Tarta z rabarbarem, budyniem i kruszonką
Tarta z rabarbarem, budyniem i kruszonką

Przystępujemy do dzieła i przygotowujemy składniki:

Składniki na kruche ciasto:

  • 130 g masła
  • 260 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 100 g cukru
  • szczypta soli

Budyń:

  • 40 g mąki pszennej
  • szklanka (250 ml) mleka 2%
  • 2 żółtka
  • 80 g cukru

Oraz:

  • 4 pędy rabarbaru
  • 2 łyżki cukru

Ciasto kruche będzie wykorzystane jako spód tarty i jednocześnie jako kruszonka. Zagniatamy je, jak to każde kruche ciasto, najprościej jak się da. Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski i szybko zagniatamy – wyrabiamy ciasto ręką na tyle szybko, aby masło nie zdążyło się roztopić. Oczywiście można użyć specjalnego siekacza – zagniatacza, i wtedy mamy trochę więcej czasu, bo ma on temperaturę pokojową, a nie temperaturę ludzkiego ciała i nie ogrzewa masła tak szybko. Tak, czy inaczej – kruche ciasto wyrabiamy szybko, zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do schłodzenia do lodówki na co najmniej 30 minut (lepiej – godzinę).

W tym czasie przygotowujemy rabarbar – od pędów odcinamy liście, odkrawamy stwardniałe końcówki i kroimy na wąskie (0,5 cm – 1 cm) paski. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki cukru i zanim zdąży całkowicie stopnieć, dokładamy rabarbar i przesmażamy szybko – dosłownie 2-3 minuty. Odstawiamy do ostudzenia.

(zaczynamy nagrzewać piekarnik do 170o C).

Pozostaje nam do przygotowania już tylko trzeci składnik dania a mianowicie masa budyniowa. Mleko rozdzielamy – połówkę wlewamy do garnka i grzejemy a do drugiej  dokładamy do niej żółtka, cukier i mąkę i dokładnie mieszamy. Kiedy mleko w garnku zagotuje się, wlewamy do niego pozostałą masę i mieszamy aż do zgęstnienia. Potem całość odstawiamy do ostudzenia.

Tarta z rabarbarem, budyniem i kruszonką
Tarta z rabarbarem, budyniem i kruszonką

Kiedy kruche ciasto jest już mocno schłodzone, dzielimy je w proporcji 2:1. Większa część ciasta będzie przeznaczona na spód tarty. Jeśli macie formę metalową to wysmarujcie ją dobrze masłem. Ciasto wałkujemy w kształt grubego placka (nie musi być idealnie okrągłe) i wykładamy nim tartę, następnie dokładnie wygniatamy nim spód i brzegi, tak aby warstwa ciasta była równa. Spód nakłuwamy w kilkunastu miejscach widelcem, tak aby ciasto podczas rośnięcia nie wybrzuszało się.

Tartę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 12-15 minut – ciasto powinno być upieczone, ale nie zrumienione.

Wyjmujemy je z piekarnika, wykładamy na nie ostudzoną masę budyniową i rabarbar. Pozostałą część kruchego ciasta ścieramy na grubej tarce, równomiernie przykrywając wierzch ciasta. Pieczemy kolejne 15-20 minut aż ciasto ładnie się zrumieni.

Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i przed pokrojeniem studzimy – gorące ciasto jest bardzo kruche i trudno będzie ładnie podać je na talerzykach. Wcinamy z apetytem!

Tarta z rabarbarem, budyniem i kruszonką
Tarta z rabarbarem, budyniem i kruszonką

Apetyt na więcej ciasteczek i ciast? Znajdziesz je tu: Ciasteczka i ciasta