Makaron z kurkami w śmietanie z koperkiem

Makaron z kurkami w śmietanie

print

Makaron z kurkami w śmietanie

czyli sezonowy rarytas

Makaron z kurkami w śmietanie z koperkiem
Makaron z kurkami w śmietanie z koperkiem

Czekałyśmy na kurki od dawna – marzyłyśmy o nich i planowałyśmy dania, które z nich przygotujemy. Tymczasem pogoda nie dopisywała i kurek nie było nigdzie… Ani w lesie, ani na straganie – było po prostu za sucho… Aż do wczoraj, kiedy to poszłam pobiegać po lesie i ledwo dobiegłam do połowy dystansu i zaczęłam przy ścieżce znajdować grzyby. Kiedy już miałam obie ręce pełne kurek, musiałam przestać biec (spróbujcie biegać z tak cennym ładunkiem!) i wrócić do domu piechotą. Trochę to trwało… na tyle długo, że domownicy byli pewni, iż coś mnie żywcem w lesie pożarło.

Tak więc dzisiaj przepyszny obiad – makaron ze świeżymi kurkami w śmietanie z koperkiem. Poniżej proporcje dla 4 osób – każdy dostaje solidną porcję.

Składniki:

  • 400 g makaronu tagliatelle mosse (fale – pięknie komponują się z kurkami)
  • 500 g świeżych kurek
  • 250 ml śmietany 18% UHT
  • łyżka masła
  • pęczek koperku
  • szczypta soli
  • pieprz świeżo mielony

Kurki dokładnie myjemy i płuczemy tak długo, aż pozbędziemy się ostatniego ziarnka piasku – słabo smakuje, kiedy zgrzyta w zębach;) Potem kroimy je dość grubo i wrzucamy do rondla, w którym uprzednio roztopiliśmy łyżkę masła. Solimy lekko i przesmażamy przez około 5-7 minut.

W tym czasie nastawiamy makaron do gotowania – fale gotują się zaledwie 4 minuty al dente, więc trzeba dobrze zsynchronizować gotowość kurek i klusek, aby wszystko podać świeże i gorące. Solimy wodę i po zagotowaniu wrzucamy makaron.

Makaron z kurkami w śmietanie z koperkiem
Makaron z kurkami w śmietanie z koperkiem

Kurki po przesmażeniu zalewamy śmietaną i na małym ogniu redukujemy przez kolejne 2-3 minuty. W naszym wykonaniu użyłyśmy śmietany UHT, dzięki czemu sos będzie delikatny i leciuteńko słodkawy. Jeśli użyjecie świeżej śmietany w kubeczku, to smak będzie nieco bardziej kwaśny. Na koniec dorzucamy koperek – kurki są gotowe.

Makaron odcedzamy i rozkładamy go na talerze. Kurki w sosie układamy na wierzch, całość dekorujemy gałązką świeżego koperku i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Rezultat? Doskonałe, pachnące latem danie!

Makaron z kurkami w śmietanie z koperkiem
Makaron z kurkami w śmietanie z koperkiem

Smakował Ci makaron z kurkami w śmietanie? Mamy mnóstwo innych przepisów na smaczny obiad – znajdziesz je tutaj: Obiady i kolacje