Placki z cukinii z jogurtem

Placki z cukinii z jogurtem

print

Placki z cukinii z jogurtem

czyli szybki wakacyjny obiad

Nasza kreatywność kulinarna została wystawiona na istotną próbę – dwa tygodnie wakacji w gronie, w którym każdy je co innego. Jedni jedzą tylko mięso, inni – wszystko, tylko nie mięso. Jedni placki uwielbiają, inni – placki, owszem, byle nie dzisiaj. I temu podobne… I jak tę menażerię karmić, na dodatek zdrowo? Wynegocjowałyśmy jednak placki, tym razem z cukinii. Wakacyjny klasyk, w ilości na 6 osób sprawdził się znakomicie, jedynie pies nie pchał się tym razem do stołu (widocznie jest po stronie mięsożerców).

Placuszki z cukinii z sosem jogurtowym
Placuszki z cukinii z sosem jogurtowym

Składniki:

  • 2 naprawdę duże cukinie
  • 3 jajka
  • 7 czubatych łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • olej do smażenia

Składniki na sos:

  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 2 duże ząbki czosnku
  • pół dużego pęczka koperku
  • sól, pieprz

Tym razem podział pracy był zupełnie jasny – sos był autorstwa Izabeli, a placki – moje. Jedno i drugie wyszło znakomicie, co przyznaję nieskromnie, choć trzeba dodać że sos Izy był wstrząsająco dobry;)

Zaczynamy od umycia cukinii i utarcia jej na grubej tarce. Starte wiórki zostawiamy na durszlaku do odcieknięcia, bo cukinia oddaje całkiem sporo soku. To powinno trwać jakieś 20-30 minut.

Placuszki z cukinii z sosem jogurtowym
Placuszki z cukinii z sosem jogurtowym

Po tym czasie przekładamy cukinię do miski, wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodajemy jajka, solimy i całość mieszamy dokładnie. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju wykładając placki łyżką, uważając aby nie były za grube ani też za duże. Po zrumienieniu przekładamy na drugą stronę, smażymy. Placki wykładamy na talerz, choć niektórzy radzą osuszać je na ręczniku papierowym. Nam doświadczenie mówi, że nie ma co osuszać, bo placki znakomicie chłoną olej i wcale nie chcą go oddawać.

Sos prosty, ale pasuje do placuszków z cukinii znakomicie. Wyciskamy 2 solidne ząbki czosnku do miseczki, dodajemy posiekany koperek i zalewamy jogurtem naturalnym. Solimy i pieprzymy lekko do smaku. Izabela uwielbia czosnek ponad wszystko, więc przygotujcie się na mocno ostry sosik!

Placki z cukinii podajemy natychmiast po usmażeniu, sos kładąc obok nich bądź zdobiąc nim wierzch placka. Danie jest znakomite, zróbcie je teraz, bo jesienna cukinia nie smakuje już tak cudownie jak ta lipcowa!

Placuszki z cukinii z sosem jogurtowym
Placuszki z cukinii z sosem jogurtowym

Smakowały Ci placki z cukinii z jogurtem? Mamy mnóstwo innych przepisów na smaczny obiad – znajdziesz je tutaj: Obiady i kolacje