kabaczek w cieście naleśnikowym

Kabaczek w cieście naleśnikowym

print

Kabaczek w cieście naleśnikowym

czyli chrupiące placki

O tej porze roku kabaczków i cukinii jest mnóstwo, są pyszne i tanie. Zofia będzie z nich robiła makaron, można zrobić zupę, pastę do pieczywa, zapiekankę, risotto… i placki. Tak więc robimy placki. U nas z żółtego kabaczka, ale możecie do tego celu użyć oczywiście także cukinii.

Składniki:

  • spora cukinia lub kabaczek – waga około 1200g

Ciasto naleśnikowe:

  • 2 jajka
  • 30 dag mąki
  • 300 ml mleka
  • sól
  • pieprz

Sos:

  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • dwie łyżki majonezu
  • pół pęczka natki
  • jeden lub dwa ząbki czosnku
  • sól

Kabaczka kroimy w plastry grubości około centymetra. Jest to warzywo o dużej zawartości wody, więc trzeba nieco tej wody z niego wyciągnąć. Dlatego plastry trzeba posolić i odstawić mniej więcej na kwadrans – pokryją się z tym czasie kropelkami wody – potem wytrzeć dokładnie ręcznikiem papierowym i będą gotowe do smażenia.

kabaczek w cieście naleśnikowym
kabaczek w cieście naleśnikowym

W czasie, gdy pokrojony kabaczek czeka, można przygotować ciasto.  Mówimy: naleśnikowe, ale tak naprawdę jest ono dużo gęstsze niż na naleśniki. Z podanych składników robimy ciasto, najpierw mieszając jajka z połową mleka (oczywiście zamiast mleka można użyć wody), potem dodając mąkę i gdy ciasto nie będzie miało grudek, dodajemy resztę mleka. Ważne, by ciasto dobrze przyprawić solą i pieprzem – by miało wyrazisty smak.

Ciasto po wymieszaniu powinno odstać mniej więcej 10-15 minut. W tym czasie warto zrobić sos. Jogurt wymieszać z majonezem, dodać czosnek, drobniutko posiekaną natkę i sól.

kabaczek w cieście naleśnikowym
kabaczek w cieście naleśnikowym

I teraz pozostaje tylko smażenie. Na patelni rozgrzewamy olej, najlepiej rzepakowy, plastry kabaczka zanurzamy w cieście naleśnikowym i przekładamy na patelnię. Wystarczy obsmażyć je na rumiano z obu stron, w środku będą miękkie i delikatne. Jeśli nie chcemy nadmiaru kalorii, placki możemy odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z wcześniej przygotowanym sosem, warzywami, przyda się również ketchup.

kabaczek w cieście naleśnikowym
kabaczek w cieście naleśnikowym

Smakował Ci kabaczek w cieście naleśnikowym? Mamy mnóstwo innych przepisów na smaczny obiad – znajdziesz je tutaj: Obiady i kolacje