ratatouille z letnich warzyw

Ratatouille z letnich warzyw

print

Ratatouille z letnich warzyw

Proste danie na koniec lata

Pod koniec lata i wczesną jesienią warzywa są najlepsze. Dojrzewa akurat wszystko to, z czego możemy zrobić pyszne ratatouille.

Składniki:

  • dwie średnie cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • dwie papryki
  • cukinia – około 1,5 kg
  • 4 – 5 podłużnych pomidorów (są mniej soczyste)
  • sól
  • pieprz
  • kilka liści świeżej bazylii
  • olej rzepakowy lub oliwa
ratatouille z letnich warzyw
ratatouille z letnich warzyw

Będzie potrzebny duży garnek z pokrywką i również spora patelnia. Patelnia dla odmiany bez pokrywki. I trochę czasu, bo ratatouille to nie jest danie, które robi się szybko. Jest bardzo proste, ale trzeba mu poświęcić nieco uwagi. Krojenia i mieszania też 🙂

Ale po kolei.

Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Ja mam na to własny sposób. Cebulę, jeszcze nieobraną, kroję na pół i wtedy łatwiej jest zdjąć łuski. Nie obcinam tej części, z której wychodzą korzonki, dzięki czemu cebula nie rozpadnie się przy siekaniu, kroję ją na paski wzdłuż a potem już łatwo w kostkę. Czosnek siekamy drobno.

Rozgrzewamy patelnię, a na niej olej lub oliwę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy mieszając i nie rumieniąc zbyt mocno. Musi być zeszklona i lekko zarumieniona. W trakcie smażenia cebuli przygotowujemy paprykę – przekrawamy, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy według uznania w krótkie paseczki lub nieduże kwadraty. Z patelni zdejmujemy cebulę, wrzucamy ją do garnka, garnek przykrywamy. Na patelnię wlewamy ciut oliwy i wrzucamy paprykę.

ratatouille z letnich warzyw
ratatouille z letnich warzyw

Na paprykę trzeba uważać, żeby jej nie przegotować, bo skórka zacznie odchodzić od miąższu, co będzie brzydko wyglądało. Trzeba też dodać sól. Przekładamy paprykę ją do garnka gdy będzie podsmażona – jeszcze jędrna, ale nie twarda.

Napisałam, że na paprykę trzeba uważać, ale nie zabiera to aż tyle uwagi, żeby nie dało się w tym czasie przygotować cukinii. Umytą  cukinię kroimy w niedużą kostkę, na patelnię dolewamy znów nieco oliwy i smażymy ją partiami, tak, żeby na patelni była jedna warstwa, bo inaczej się nie zrumieni, tylko udusi. Moja metoda to wrzucenie cukinii na patelnię, smażenie przez cztery minuty, posolenie, wymieszanie i smażenie przez kolejne cztery. Każda partia podsmażonej cukinii wędruje do garnka z cebulą i papryką.

W trakcie smażenia cukinii przygotowujemy pomidory – myjemy, zalewamy wrzątkiem, po minucie odcedzamy i gdy ostygną nieco – zdejmujemy skórkę. Kroimy w grubą kostkę. Gdy patelnia jest już pusta a cała jest cukinia w garnku, dolewamy ciut oliwy, wrzucamy pomidory, solimy i mieszając przez kilka minut podsmażamy. Można dodać łyżeczkę cukru. Gotowe pomidory dorzucamy do garnka, solimy jeśli potrzeba, dodajemy pieprz, mieszamy wszystkie warzywa i przez 5 – 8 minut dusimy razem. Zdejmujemy z palnika, dodajemy bazylię, podajemy z pieczywem, najlepiej z bagietką 🙂

ratatouille z letnich warzyw
ratatouille z letnich warzyw

Smakowało Ci nasze ratatouille z letnich warzyw? Mamy mnóstwo innych przepisów na smaczny obiad – znajdziesz je tutaj: Obiady i kolacje