Słoik do pracy nr 10 z groszkiem cukrowym, serkiem halloumi i pomidorkami koktajlowymi

Słoik do pracy nr 10 (#sloikdopracy)

print

Słoik do pracy nr 10 (#sloikdopracy)

z groszkiem cukrowym, serkiem halloumi i pomidorkami koktajlowymi

Jubileuszowy, bo już dziesiąty, słoik musiał być wyjątkowy. Szybki przegląd tego co na półkach sklepowych, kreatywna dyskusja z Izą i oto jest! Na groszek cukrowy miałam ochotę już od dawna, ale ten polski szybko się skończył – na szczęście w sklepach jest jeszcze ten z Zimbabwe i wygląda bardzo, ale to bardzo apetycznie. Dyskusja dotyczyła więc wyłącznie tego, z czym go połączyć, aby danie było nieco bardziej treściwe i abyście nie byli głodni po 15 minutach. Grillowany serek halloumi wydał nam się znakomitym rozwiązaniem.

Przygotujcie składniki:

  • 100 g groszku cukrowego
  • 100 g serka halloumi
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • kilka listków bazylii
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku

Składniki na sos:

  • łyżka oliwy z oliwek
  • sok z 1 plastra cytryny
  • mały ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru
  • sól
  • pieprz
Słoik do pracy nr 10 z groszkiem cukrowym, serkiem halloumi i pomidorkami koktajlowymi
Słoik do pracy nr 10 z groszkiem cukrowym, serkiem halloumi i pomidorkami koktajlowymi

Przygotowanie zajmie dosłownie chwilę, jeśli zastosujemy multitasking:) czyli jednocześnie będziemy przygotowywać groszek i serek halloumi. Przygotowujemy więc mały garnczek, w którym gotujemy lekko osoloną i lekko osłodzoną wodę a jednocześnie rozgrzewamy patelnię grillową. Woda oczywiście na groszek, który gotujemy króciutko – 3 minuty od zagotowania. Serek kozi kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm i kładziemy na dobrze rozgrzaną patelnię.

Halloumi początkowo wygląda tak, jakby chciał się na patelni stopić, ale nie dajcie się zmylić, za chwilę zmieni konsystencję i ładnie się zrumieni. Trzeba go pilnować, aby nie przegapić momentu, kiedy będzie miał odpowiedni brązowy kolor i przełożyć na drugą stronę. Ta druga zrumieni się dużo szybciej, więc nie odchodźcie od patelni.

Ugotowany groszek odcedzamy i studzimy, halloumi też studzimy (nie wkładamy do słoika składników jeszcze ciepłych bądź zbyt wilgotnych!).

W tym czasie przygotowujemy sos z podanych składników. Nazywamy go cytrynowym winegretem – jest znakomity i dużo lżejszy niż ten z musztardą. Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę. Mieszamy go z oliwą, sokiem z cytryny, doprawiamy pieprzem i solą oraz odrobiną cukru-pudru (tak, to nie pomyłka).

Pomidorki koktajlowe myjemy i przekrawamy wzdłuż na połówki. Bazylię i tymianek siekamy – będziemy tą mieszanką ziół posypywać całość.

Słoik do pracy nr 10 z groszkiem cukrowym, serkiem halloumi i pomidorkami koktajlowymi
Słoik do pracy nr 10 z groszkiem cukrowym, serkiem halloumi i pomidorkami koktajlowymi

Kiedy groszek i serek są już chłodne możemy wszystko układać w słoiku, oczywiście warstwami:

  1. groszek cukrowy
  2. halloumi
  3. pomidorki
  4. polewamy wszystko sosem
  5. posypujemy ziołami

Danie jest wybitnie pyszne, a cytrynowy winegret pasuje do niego znakomicie. Kiedy otworzycie słoik następnego dnia w pracy, już sam jego aromat wzbudzi zainteresowanie w kuchni!

Słoik do pracy nr 10 z groszkiem cukrowym, serkiem halloumi i pomidorkami koktajlowymi
Słoik do pracy nr 10 z groszkiem cukrowym, serkiem halloumi i pomidorkami koktajlowymi

Smakował Ci nasz słoik do pracy nr 10? Całą serię słoików na lunch znajdziesz tu Słoik do pracy