Crostini z figami i migdałami zapiekanymi z serkiem kozim

Crostini z figami i migdałami

print

Crostini z figami i migdałami

zapiekanymi z serkiem kozim

Rozszalałam się z tymi figami – leżą w lodówce i kuszą, ale przecież nie mogą leżeć zbyt długo więc pokusie uległam bardzo szybko. Tym razem jest to coś na ząb, przystawka nieduża i cudna. Lub w większych ilościach pomysł na doskonałą kolację.

Crostini z figami i migdałami zapiekanymi z serkiem kozim
Crostini z figami i migdałami zapiekanymi z serkiem kozim

Składniki:

  • 4 świeże figi
  • 1-2 plastry serka koziego
  • 20 migdałów niełuskanych
  • 8 kromek bagietki lub bułki pszennej
  • olej do posmarowania bagietki
  • świeża mięta

Marynata:

  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • sól, pieprz

Figom odcinamy twardy ogonek i przekrawamy je na połówki. Wkładamy do miseczki i polewamy przygotowaną marynatą. Tu rada od Izabeli, która degustowała danie – dać więcej pieprzu, niż Ci się wydaje:)

Figi powinny tak poleżeć ze 30 minut w temperaturze pokojowej, przepraszam – kuchennej!

W tym czasie przygotujemy grzanki  – smarujemy kromki bagietki z jednej strony olejem i zrumieniamy je na złoto na patelni grillowej. Z obu stron oczywiście. Jeśli macie ochotę to można je także zgrillować w piecyku.

Migdały siekamy, niezbyt drobno, a kozi serek kroimy w kawałki mniej więcej wielkości przekrojonej figi.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Blachę piekarnika przykrywamy papierem do pieczenia i kładziemy na nim figi, na nie dajemy serek i migdały, można to jeszcze polać pozostałą marynatą. Pieczemy 7-8 minut w termoobiegu, na ostatnie 2 minuty wkładamy grzanki, aby były ciepłe.

Podajemy bezpośrednio po wyjęciu z piecyka – grzanka, na nią figa i listki mięty.

Crostini z figami i migdałami zapiekanymi z serkiem kozim
Crostini z figami i migdałami zapiekanymi z serkiem kozim

Smakowały Ci crostini z figami? Mamy więcej pomysłów na przystawki – znajdziesz je tutaj: Przystawki