Zupa z dyni na słodko z mleczkiem kokosowym

Zupa dyniowa na słodko z mleczkiem kokosowym

print

Zupa dyniowa na słodko z mleczkiem kokosowym

z dyni piżmowej (Muscat de Provence)

Najlepszą zupę dyniową na słodko jadłam… w Czechach a dokładnie w Pilznie. Zapewne Pilzno i Wam nie przychodzi spontanicznie do głowy jeśli pomyślicie o stolicy zupy dyniowej, ale tam właśnie była taka niepozorna restauracja, gdzie przyrządzano ją wyjątkowo wyśmienicie. Minęło już kilka lat od mojej wizyty w niej (nazwy niestety, nie dałam rady sobie przypomnieć) i zatęskniłam za jej smakiem. Poniższy przepis to najlepsza próba odtworzenia go, i nieskromnie mówiąc, bardzo udana. Zupa jest słodka, lekko podkręcona mleczkiem kokosowym, imbirem i cynamonem, który wydaje się być tajnym składnikiem, dzięki któremu smak jest tak charakterystyczny.

Dynia piżmowa (Muscat de Provence)
Dynia piżmowa (Muscat de Provence)

Składniki:

  • 0,5 litra wywaru warzywnego, a w nim koniecznie 3 średnie marchewki
  • 2 kg dyni piżmowej (Muscat de Provence), nie mylić z dynią butternut
  • kartonik mleczka kokosowego (250 ml)
  • imbir (3-4 cm długości)
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • oliwa z oliwek do skropienia pieczonej dyni
  • opcjonalnie: śmietana, zioła np. tymianek

Zupa jest super bezproblemowa w przygotowaniu. Pieczemy dynię, a potem wszystko miksujemy. Ot, cała filozofia. Trochę więcej szczegółów? Proszę bardzo:)

Dynia piżmowa - Muscat de Provence
Dynia piżmowa – Muscat de Provence

Dynię piżmową (niesłusznie często myloną w Polsce z dynią butternut) kroimy w nieduże kawałki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obficie skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy w temperaturze 200 st.C przez 40 minut. Dynia powinna lekko zbrązowieć, ja na zdjęciu.

Dynia piżmowa (Muscat de Provence) pieczona
Dynia piżmowa (Muscat de Provence) pieczona

Kiedy przestygnie, odcinamy fragmenty skórki (jest to dużo łatwiej zrobić po upieczeniu niż obierać surową dynię), a miąższ dyni wrzucamy do garnka.

Dolewamy wywar warzywny, wkrawamy ugotowane w nim marchewki. Imbir obieramy i ścieramy na drobniutkiej tarce. Wlewamy mleko kokosowe i dodajemy cynamon. Wszystko miksujemy na gładki krem. Leciutko solimy i dodajemy pieprz. Arcydzieło jest gotowe!

Zupę wystarczy już tylko podgrzać. Można podawać z kroplą śmietany i z ulubionymi ziołami (spróbujcie tymianku albo lubczyku).

Zupa z dyni na słodko z mleczkiem kokosowym
Zupa z dyni na słodko z mleczkiem kokosowym

Smakowała Ci nasza zupa dyniowa na słodko? Zup u nas dostatek! Spróbuj tych: Zupy – pyszne i proste