Zapiekanka warzywna w purée ziemniaczanym
arcysmaczny comfort food
To nie jest zwykła zapiekanka z warzyw i ziemniaków. To wyjątkowo smaczne danie z duszonych warzyw, zapiekanych w kołysce z purée ziemniaczanego. Klasyczny comfort food – gorący, sycący i ściągający całą rodzinę do stołu swoim wyjątkowo kuszącym zapachem. Jest trochę bardziej czasochłonna w przygotowaniu, więc zarezerwujcie na nią jakieś 1,5 godziny. Nasze danie jest solidną porcją, nasyci się nią 4-osobowa rodzina.
Składniki:
- 3 duże marchewki
- 2 małe patisony (średnica ok. 8-10 cm)
- 2 buraki żółte
- 1 burak biały
- duża garść fasolki szparagowej zielonej
- 5 średnich pieczarek
- tymianek
- rozmaryn
- kwiaty szczypiorku czosnkowego (lub po prostu czosnek)
- kilka łyżek oliwy z oliwek
Składniki na purée
- 2 kg ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki tartego żółtego sera (np. cheddar)
Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy w osolonej wodzie – od tego zaczynamy, aby całe przygotowanie odbyło się najsprawniej i w jak najkrótszym czasie.
Teraz możemy przygotować warzywa – wszystkie myjemy dokładnie, a buraki i marchewki obieramy. Marchewkę kroimy w grube plastry, buraki i patisony z kolei w naprawdę grubą kostkę. Fasolce szparagowej odcinamy ogonki i przekrawamy strączki na krótsze kawałki. Pieczarki kroimy w grube plastry.
Na dnie rondla rozgrzewamy trochę oliwy (5-7 łyżek) i wrzucamy na nią buraki, marchewkę i patisony. Całość solimy i dusimy przez jakieś 30 minut na wolnym ogniu, pod przykryciem. Po tym czasie dorzucamy fasolkę, pieczarki, tymianek, rozmaryn i trochę kwiatów szczypiorku czosnkowego (jeśli jednak chcecie zamiast kwiatów użyć czosnku, to można go dorzucić na samym początku duszenia). Dusimy kolejne 5 minut, to wystarczy.

Ziemniaki już się zapewne ugotowały, odcedzamy je więc i tłuczemy na purée póki są gorące. Dodajemy masło i trochę cheddara. Purée powinno być naprawdę gładkie i zupełnie jednorodne.
Dużą brytfankę (nasza ledwo zmieściła się do piecyka) smarujemy oliwą i wysypujemy tymiankiem. Następnie dno i ścianki wykładamy masą ziemniaczaną na jednakową grubość – około 1-1,5 cm. Można to robić łyżką (nie trzeba czekać na ostygnięcie) lub ręką.
Na tak przygotowaną „kołyskę” ziemniaczaną wykładamy łyżką cedzakową warzywa – sos z duszenia powinien w większość pozostać w rondlu, ale bez przesady, jeśli go trochę więcej przełożycie to podczas dalszego pieczenia odparuje. Na warzywa ucieramy trochę cheddara, na grubej tarce.

Brytfankę wstawiamy do pieca rozgrzanego do 200 st. C na 30-35 minut. Wyjmujemy i podajemy natychmiast. Staramy się zdążyć nałożyć na talerze, zanim skuszona zapachem rodzina zacznie wyjadać prosto z brytfanki:)
