Zapiekanka warzywna w puree ziemniaczanym

Zapiekanka warzywna w purée ziemniaczanym

print

Zapiekanka warzywna w purée ziemniaczanym

arcysmaczny comfort food

To nie jest zwykła zapiekanka z warzyw i ziemniaków. To wyjątkowo smaczne danie z duszonych warzyw, zapiekanych w kołysce z purée ziemniaczanego. Klasyczny comfort food – gorący, sycący i ściągający całą rodzinę do stołu swoim wyjątkowo kuszącym zapachem. Jest trochę bardziej czasochłonna w przygotowaniu, więc zarezerwujcie na nią jakieś 1,5 godziny. Nasze danie jest solidną porcją, nasyci się nią 4-osobowa rodzina.

Składniki:

  • 3 duże marchewki
  • 2 małe patisony (średnica ok. 8-10 cm)
  • 2 buraki żółte
  • 1 burak biały
  • duża garść fasolki szparagowej zielonej
  • 5 średnich pieczarek
  • tymianek
  • rozmaryn
  • kwiaty szczypiorku czosnkowego (lub po prostu czosnek)
  • kilka łyżek oliwy z oliwek

Składniki na purée

  • 2 kg ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki tartego żółtego sera (np. cheddar)

Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy w osolonej wodzie – od tego zaczynamy, aby całe przygotowanie odbyło się najsprawniej i w jak najkrótszym czasie.

Teraz możemy przygotować warzywa – wszystkie myjemy dokładnie, a buraki i marchewki obieramy. Marchewkę kroimy w grube plastry, buraki i patisony z kolei w naprawdę grubą kostkę. Fasolce szparagowej odcinamy ogonki i przekrawamy strączki na krótsze kawałki. Pieczarki kroimy w grube plastry.

Na dnie rondla rozgrzewamy trochę oliwy (5-7 łyżek) i wrzucamy na nią buraki, marchewkę i patisony. Całość solimy i dusimy przez jakieś 30 minut na wolnym ogniu, pod przykryciem. Po tym czasie dorzucamy fasolkę, pieczarki, tymianek, rozmaryn i trochę kwiatów szczypiorku czosnkowego (jeśli jednak chcecie zamiast kwiatów użyć czosnku, to można go dorzucić na samym początku duszenia). Dusimy kolejne 5 minut, to wystarczy.

Zapiekanka warzywna w puree ziemniaczanym
Zapiekanka warzywna w puree ziemniaczanym

Ziemniaki już się zapewne ugotowały, odcedzamy je więc i tłuczemy na purée póki są gorące. Dodajemy masło i trochę cheddara. Purée powinno być naprawdę gładkie i zupełnie jednorodne.

Dużą brytfankę (nasza ledwo zmieściła się do piecyka) smarujemy oliwą i wysypujemy tymiankiem. Następnie dno i ścianki wykładamy masą ziemniaczaną na jednakową grubość – około 1-1,5 cm. Można to robić łyżką (nie trzeba czekać na ostygnięcie) lub ręką.

Na tak przygotowaną „kołyskę” ziemniaczaną wykładamy łyżką cedzakową warzywa – sos z duszenia powinien w większość pozostać w rondlu, ale bez przesady, jeśli go trochę więcej przełożycie to podczas dalszego pieczenia odparuje. Na warzywa ucieramy trochę cheddara, na grubej tarce.

Zapiekanka warzywna w puree ziemniaczanym
Zapiekanka warzywna w puree ziemniaczanym

Brytfankę wstawiamy do pieca rozgrzanego do 200 st. C na 30-35 minut. Wyjmujemy i podajemy natychmiast. Staramy się zdążyć nałożyć na talerze, zanim skuszona zapachem rodzina zacznie wyjadać prosto z brytfanki:)

Zapiekanka warzywna w puree ziemniaczanym
Zapiekanka warzywna w puree ziemniaczanym

Smakowała Ci zapiekanka warzywna w purée? Pomysłów na kolejny obiad szukaj tu: Obiady i kolacje