Słoik do pracy nr 14 ze smażonymi kurkami, makaronem, oliwkami i suszonym pomidorem

Słoik do pracy nr 14 (#sloikdopracy) z kurkami

print

Słoik do pracy nr 14 (#sloikdopracy)

z kurkami, makaronem, oliwkami i suszonym pomidorem

Ten słoik powstał bardzo spontanicznie w naszym ulubionym lesie, po udanym grzybobraniu. Kurki cały czas są w lasach, zebrałyśmy ich naprawdę sporo i Izabela od razu postanowiła je wykorzystać. Kurki zostały więc usmażone, dodałyśmy do nich makaron i mini-sałatkę z oliwek, suszonych pomidorów i natki.

Składniki:

  • 150 g świeżych kurek
  • 100 g makaronu farfalle – kokardki
  • łyżka masła
  • 20 zielonych oliwek
  • 3 kawałki suszonych pomidorów z oliwy
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól

Kurki trzeba porządnie oczyścić – odciąć zapiaszczone końcówki, przepłukać kilkakrotnie w zimnej wodzie, pozbyć się wszystkich leśnych igiełek a zwłaszcza piasku, bo nie chcemy aby nam potem zgrzytał między zębami. Pokrojone dość grubo kurki wrzucamy na patelnię, na której uprzednio należy roztopić łyżkę masła. Solimy solidnie i niespiesznie smażymy grzyby.

W tym czasie nastawiamy mały garnczek z wodą do gotowania. Wodę solimy i kiedy się zagotuje wrzucamy do niej makaron-kokardki.

Kurki się smażą, makaron gotuje. Jedno i drugie potrwa mniej więcej tyle samo. Kurki smażymy, aż odparuje z nich w całości woda, u nas trwało to 8 minut i tyle samo czasu gotowałyśmy makaron. Makaron odcedzamy, a grzyby zestawiamy z ognia.

Pozostaje tylko część „warzywna” naszego słoika. O ile oliwki kwalifikują się u Was jako warzywo (u nas nawet bardzo codzienne warzywo, w Kuchni x 2 pełno jest oliwkożerców), pokrójcie ok. 20 zielonych oliwek na połówki, wyłówcie ze słoika 3 większe kawałki pomidorów suszonych i też je pokrójcie. Do tego posiekana natka, wszystko mieszamy i gotowe.

Słoik do pracy nr 14 ze smażonymi kurkami, makaronem, oliwkami i suszonym pomidorem
Słoik do pracy nr 14 ze smażonymi kurkami, makaronem, oliwkami i suszonym pomidorem

Ten słoik nie wymaga dodatkowego sosu. Na dnie naczynia układamy kurki, na nich kokardki a oliwki z pomidorem na sam wierzch. Do lodówki na noc i następnego dnia w pracy porządnie odgrzewamy przed zjedzeniem. Delektujemy się powoli:)

Słoik do pracy nr 14 ze smażonymi kurkami, makaronem, oliwkami i suszonym pomidorem
Słoik do pracy nr 14 ze smażonymi kurkami, makaronem, oliwkami i suszonym pomidorem

Smakował Ci nasz słoik do pracy nr 14? Całą serię słoików na lunch znajdziesz tu Słoik do pracy