Zupa kurkowa z makaronem orzo i natką pietruszki

Zupa kurkowa z makaronem orzo i natką

print

Zupa kurkowa z makaronem orzo i natką

– pyszna, sycąca letnia zupa

Kurki obrodziły, może nie aż tak jakbyśmy sobie z Izabelą życzyły, ale grzybobranie pozwoliło na zrobienie kilku znakomitych dań z kurek. Dzisiaj pyszna zupa kurkowa z drobniutkim makaronem, na wywarze drobiowym i hojnie posypana natką pietruszki. Rezultat jest bardzo umami:) Poniżej proporcje na danie dla trzech osób.

Zupa kurkowa z makaronem orzo i natką pietruszki
Zupa kurkowa z makaronem orzo i natką pietruszki

Składniki:

  • 200 g świeżych kurek
  • 1 średnia cebula
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 litr wywaru drobiowego
  • 150 g makaronu orzo
  • 150 ml śmietany 18%
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Kurki myjemy, płuczemy, czyścimy. Kroimy tylko większe okazy, te mniejsze i średnie mogą być użyte w całości.

Na dnie garnka roztapiamy masło i wrzucamy na nie posiekaną drobno cebulę. Podsmażamy ją aż do leciutkiego zrumienienia i wtedy wrzucamy kurki, dodając także sól. Smażymy je na niewielkim ogniu nie więcej niż 5 minut – powinny jeszcze być zanurzone częściowo we własnym sosie. Wlewamy do garnka wywar – ja akurat miałam drobiowy, ale możecie tez użyć wywaru warzywnego, jednak smak będzie wówczas dużo mniej intensywny i mniej umami. Gotujemy całość pod przykryciem i na małym ogniu przez kolejne 15 minut.

Ten czas wykorzystujemy na ugotowanie orzo – to śliczny drobny makaron, który kształtem przypomina ziarno jęczmienia (stąd nazwa) lub ryżu, jak wolą twierdzić inni:) Doskonale pasuje do naszej zupy, jednak jeśli nie macie orzo, weźcie jakiś inny naprawdę drobny makaron np. muszelki. Moje orzo gotowało się 13 minut i było gotowe w tym samym momencie, kiedy zupa. Cóż za doskonała synchronizacja i efektywne wykorzystanie czasu!

Zupa kurkowa z makaronem orzo i natką pietruszki
Zupa kurkowa z makaronem orzo i natką pietruszki

Makaron po odsączeniu można wrzucić do zupy. Zupę zabielamy śmietaną – koniecznie 18%, ta 12% lubi się niestety w gorących zupach zwarzyć… Aby uniknąć grudek śmietany w całości, po prostu biorę jedną łyżkę wazową zupy i mieszam ją ze śmietaną do gładkości, zanim wleję ją do garnka. Teraz jest czas na ostateczne doprawienie – dodajcie pieprz i ewentualnie jeszcze sól.

Całości dopełnia natka pietruszki, która fantastycznie podkręca smak całej zupy. Kurki jakoś automatycznie kojarzą nam się co prawda z koperkiem, którego też oczywiście możecie użyć, ale zachęcam Was do obfitego posypania Waszej zupy natką. Jest po prostu doskonała:)

Zupa kurkowa z makaronem orzo i natką pietruszki
Zupa kurkowa z makaronem orzo i natką pietruszki

Smakowała Ci nasza zupa kurkowa? Zup u nas dostatek! Spróbuj tych: Zupy – pyszne i proste