Słoik do pracy nr 15 (#sloikdopracy) ze świeżą kukurydzą

print

Słoik do pracy nr 15 (#sloikdopracy)

ze świeżą kukurydzą, granatem, papryką i serem pleśniowym

Świeża kukurydza to wspaniała, pyszna rzecz. Niedawno proponowałyśmy Wam kukurydzę pieczoną w ziołach, dzisiaj jako składnik naszego lunchu do pracy. Tym razem będzie gotowana, z doskonałymi dodatkami. Jej słodki smak zrównoważy kwaskowy granat i wyrazisty niebieski ser pleśniowy oraz papryka. Tym razem to lunch na zimno a przygotujecie go w niespełna 20 minut.

Słoik do pracy nr 15 z kukurydzą, granatem, serem pleśniowym i papryką
Słoik do pracy nr 15 z kukurydzą, granatem, serem pleśniowym i papryką

Składniki:

  • 1 świeża kukurydza
  • pół czerwonej papryki
  • mała garść pestek granata (1/8 granata)
  • 60 g niebieskiego sera pleśniowego
  • 2 łyżki sosu winegret

Kukurydzę gotujemy w leciutko osolonej wodzie przez mniej więcej 15 minut. Ten czas przeznaczamy na wydłubanie pestek z granata, pokrojenie połowy czerwonej papryki w drobną kostkę i pokruszenie sera pleśniowego na drobniejsze cząstki.

W Kuchni x 2 zawsze mamy w lodówce słoik z sosem winegret, a także z cytrynowym winegret (pisałam o nim przy okazji słoika do pracy nr 10. Więc po prostu sięgamy do lodówki i nakładamy odpowiednią ilość. Oba sosy mają w naszych domach ogromne wzięcie, i właściwie trudno sobie wyobrazić robienie sosu co drugi dzień, taki więc zapas sosu jest bardzo praktycznym rozwiązaniem. Przygotowany w większej ilości i przechowywany w lodówce ma trwałość co najmniej jednego miesiąca. Jeśli jednak nie macie jeszcze gotowego sosu winegret oto proporcje na tę maleńką ilość do słoika do pracy: 1 łyżka oliwy z oliwek, pół łyżki octu winnego, odrobina musztardy francuskiej (tyle co na czubek łyżeczki), odrobina czosnku (1/2 maleńkiego ząbka), szczypta soli i pieprzu. Wszystko mieszamy. 

Słoik do pracy nr 15 z kukurydzą, granatem, serem pleśniowym i papryką
Słoik do pracy nr 15 z kukurydzą, granatem, serem pleśniowym i papryką

Kiedy kukurydza się ugotuje, po lekkim przestudzeniu skrawamy z niej ziarna nożem. Potem pozostaje tylko ułożenie składników warstwami w słoiku: 1) kukurydza, 2) papryka, 3) ser pleśniowy posypany granatem, wszystko polane winegretem. Lunch zjadamy na zimno jak solidną, treściwą sałatkę.

Słoik do pracy nr 15 z kukurydzą, granatem, serem pleśniowym i papryką
Słoik do pracy nr 15 z kukurydzą, granatem, serem pleśniowym i papryką

Smakował Ci nasz słoik do pracy nr 15? Całą serię słoików na lunch znajdziesz tu Słoik do pracy