Ciasteczka z granolą i miodem

Ciasteczka z granolą i miodem

print

Ciasteczka z granolą i miodem

wyjątkowo pożywne i zdrowe, doskonałe na drugie śniadanie

No cóż, w styczniu zaczynamy dużo uważniej podchodzić do naszej diety i słodycze na ogół trafiają na czarną listę. Ale NIE te ciasteczka! Ciasteczka z granolą i miodem są pełne dobroczynnych składników, których naprawdę nie powinno w  naszej diecie zabraknąć – płatki owsiane, migdały i suszone owoce – doskonałe źródło błonnika i witamin. W przepisie nie ma cukru, lecz miód, i to wcale niedużo, co powoduje, że nie są za słodkie i spokojnie mogą służyć jako energetyczne doładowanie w ciągu dnia pracy czy szkoły. Z poniższej porcji wychodzi 20 ciasteczek, a ich przygotowanie jest nieskomplikowane i szybkie.

Ciasteczka z granolą i miodem
Ciasteczka z granolą i miodem

Składniki:

  • 150 g miękkiego masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 małe jajka (lub 1 duże)
  • 4 duże łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Granola:
  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g migdałów
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 50 g rodzynek

Najpierw przygotujmy granolę: migdały i żurawinę siekamy, dodajemy do nich rodzynki, płatki owsiane i rodzynki i wszystko dobrze mieszamy w misce.

W dużej misce rozgniatamy widelcem miękkie masło, do tego dodajemy mąkę, szczyptę soli i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Ugniatamy dalej i dodajemy dwa nieduże jajka i cztery łyżki naturalnego miodu. Może to być miód płynny, ale nie musi. Jeśli macie akurat gęsty, skrystalizowany miód w słoiku, można go ogrzać w misce z gorącą wodą i dopiero wówczas dodać do ciasta. Na pewno łatwiej będzie wyrobić masę na jednolitą i gładką.

Kiedy masa jest gładka dosypujemy granolę. Jeśli robicie granolę na śniadanie, to zwykle prażycie płatki, orzechy czy migdały w piecyku. Do naszego przepisu jest to zupełnie zbędne bo i tak będziemy ciasteczka piec. Tak więc wystarczy, że odpowiednio posiekacie i zmieszacie składniki. A te mogą być bardzo różne – to zależy od Waszych upodobań. Do granoli doskonale nadają się rozmaite orzechy, suszone morele, śliwki czy figi, pestki z dyni czy nawet utarta drobno marchewka (tak, tak!). Ważne, żeby Wasza mieszanka do podanych proporcji ciasta ważyła ok. 400 gramów.

Ciasteczka z granolą i miodem
Ciasteczka z granolą i miodem

Ciasto wychodzi gładkie, nie lepi się do rąk, łatwo więc uformujecie je w ciasteczka. Nakładajcie łyżką na dłoń porcję ciasta (tak ok. 2/3 łyżki) i po uformowaniu kulki spłaszczcie ją do formy ciasteczka. Układajcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając trochę odstępu między ciastkami, bo rosną one trochę podczas pieczenia i nie chcemy aby się posklejały. Z powyższych proporcji wyszło mi 20 ciasteczek i zmieściłam je na dwóch blachach.

Piec rozgrzewamy do 18o stopni Celsjusza i wstawiamy ciastka. Moje piekły się 18 minut przy jednoczesnym grzaniu z góry i dołu. Ale oczywiście czas będzie się różnić w zależności od tego jaki macie piecyk, pilnujcie więc ciasteczek aby się nie przypaliły. Powinny być złoto-brązowe po wyjęciu. Ostudźcie i zapakujcie na jutro do pracy a dzieciom dajcie do szkoły. To naprawdę zdrowa alternatywa do drożdżówek czy batonów.

Ciasteczka z granolą i miodem
Ciasteczka z granolą i miodem

Apetyt na więcej ciasteczek i ciast? Znajdziesz je tu: Ciasteczka i ciasta